Instablog.

Η Instacar διαφέρει από τις παραδοσιακές εταιρίες leasing αυτοκινήτων προσφέροντας ευελιξία και μοναδικές δυνατότητες για ιδιώτες και επαγγελματίες.

δακτύλιος-2021

Έρχεται ο Δακτύλιος! Μήπως σου είχε λείψει;

Ο Πράσινος Δακτύλιος επιστρέφει στην Αθήνα!

Μετά από σχεδόν 1.5 χρόνο αισθητής απουσίας λόγω της Covid πανδημίας, ο δακτύλιος επιστρέφει, με νέες ρυθμίσεις και νέους περιορισμούς που αποσκοπούν στην “πρασινότερη” εφαρμογή του. 

Τι είναι ο δακτύλιος;

Ο δακτύλιος είναι στην ουσία ένα μέτρο για την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση της ρύπανσης στο κέντρο της Αθήνας αλλά και την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, στη διάρκεια της εβδομάδας η κυκλοφορία στην καρδιά της πόλης ρυθμίζεται με βάση το σύστημα “μονά-ζυγά”. Έτσι, επιβατηγά αυτοκίνητα και φορτηγά μέχρι 2.2 τόνους κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας τις ζυγές μέρες εφόσον ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε ζυγό ψηφίο (0,2,4,6,8), ενώ τις μονές ήμερες μετακινούνται μόνο όσα λήγουν σε μονό αριθμό (1,3,5,7,9).  

Το μέτρο του μικρού αυτού δακτυλίου, όπως επισήμως ονομάζεται εν αντιθέσει με τον “μεγάλο δακτύλιο” ο οποίος ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 07:00 πμ έως τις 8:00 μμ, καθώς και την Παρασκευή από τις 07:00 πμ έως τις 03:00 μμ. Τα όρια του μικρού δακτυλίου ορίζονται με κίτρινες πινακίδες που φέρουν την ένδειξη “Δ”. Έξω από τα όρια αυτά, τα αυτοκίνητα μπορούν να κυκλοφορούν αδιακρίτως. Εντός των ορίων αυτών, ωστόσο, η μη συμμόρφωση με τα μέτρα του δακτυλίου επιφέρει διοικητικό πρόστιμο της τάξης των 200€.

 

Tip: Ο δακτύλιος δεν εφαρμόζεται κατά τις επίσημες αργίες. Ακόμη, στις περιπτώσεις καθολικής απεργίας των μαζικών μέσων μεταφοράς, ισχύει προσωρινή παύση του έως τη λήξη της απεργίας.

Τι διαφορετικό έχει, λοιπόν, φέτος ο δακτύλιος;

Ο δακτύλιος, σε γενικές γραμμές, αρχίζει να εφαρμόζεται την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και συνήθως διατηρείται σε ισχύ μέχρι τον επόμενο Ιούλιο. Φέτος, η ημέρα έναρξης της ισχύος του έχει οριστεί ως η 25η Οκτωβρίου. Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν, λοιπόν, από την ημερομηνία αυτή και έπειτα κατά την εφαρμογή του πράσινου δακτυλίου;

Ποιοι εξαιρούνται από το δακτύλιο;

Κάποιες από τις ήδη υφιστάμενες εξαιρέσεις για το δακτύλιο εξακολουθούν να είναι σε ισχύ. Έτσι, το μέτρο του δακτυλίου δεν αφορά σε:

  • Οχήματα που ανήκουν στον κρατικό μηχανισμό.
  • Αυτοκίνητα που ανήκουν σε γιατρούς, με την προϋπόθεση βέβαια ότι επιβαίνουν μόνο οι ίδιοι στο αμάξι και οδεύουν προς κάποιο επείγον περιστατικό.
  • Αυτοκίνητα φυσιοθεραπευτών με την ίδια λογική κι εφόσον φροντίζουν κατάκοιτους ασθενείς. 
  • Οχήματα που μεταφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό.
  • Οχήματα δικαστικών με έδρα στο κέντρο (εφόσον φυσικά τα χειρίζονται οι ίδιοι).
  • Αυτοκίνητα που εξυπηρετούν ΑΜΕΑ ή ασθενείς που χρειάζονται συνεχή θεραπεία και οι οποίοι φέρουν σχετική βεβαίωση. 
  • Αυτοκίνητα που ανήκουν και εξυπηρετούν ανάπηρους πολέμου .
  • Οχήματα με ξένες πινακίδες ή οχήματα που έχουν μισθωθεί από ξένους επισκέπτες ή Έλληνες του εξωτερικού (για διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 40 ημέρες).
  • Αυτοκίνητα μόνιμων κατοίκων του κέντρου, με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούν τη συντομότερη διαδρομή για τον προορισμό τους.
  • Ταξί

Τι αλλάζει στα “ελευθέρας” για ιδιωτικά αλλά και επαγγελματικά οχήματα;

Αν το όχημα σου δεν ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες και αναρωτιέσαι αν θα μπορείς να κυκλοφορείς ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας ή αν το αυτοκίνητο σου υπόκειται στους περιορισμούς του δακτυλίου ( στο σύστημα “μονά-ζυγά” ουσιαστικά), δες ποιες αλλαγές έρχονται φέτος στην ελεύθερη είσοδο των οχημάτων στο δακτύλιο:

Το αυτοκίνητο ή το επαγγελματικό αμάξι σου είναι υβριδικό;

Τόσο το καλύτερο για σένα. Υβριδικά οχήματα, αμάξια ηλεκτρικά, εκ κατασκευής αερίου και υγραερίου και οχήματα Euro 6 που εκπέμπουν λιγότερο από 120gr CO2 πηγαινοέρχονται ανενόχλητα ανεξαρτήτως του αριθμού της άδειας κυκλοφορίας τους. 

Το αυτοκίνητο ή το επαγγελματικό όχημα σου δεν ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες;

Δηλαδή έχεις ένα όχημα που κινείται με αέριο ή υγραέριο αλλά όχι εκ κατασκευής ή είναι κατηγορίας Euro 5 ή ακόμα και Euro 6 αλλά εκπέμπει πάνω από 120 gr CO2; Αν μέχρι πρότινος μπορούσες να κυκλοφορείς άνετα καθώς το όριο ήταν στα 140 gr CO2, τα πράγματα φέτος αλλάζουν. Μονά-ζυγά και για σένα, λοιπόν, και συνεπώς, θα πρέπει να ρυθμίσεις ανάλογα τις μετακινήσεις σου.

Ανήκεις στις κατηγορίες που κινούνται ελεύθερα; Δες πώς θα βγάλεις το σήμα κυκλοφορίας σου!

Αν το όχημα σου πληρεί τα κριτήρια και έχεις το πράσινο φως για να κυκλοφορείς στο κέντρο της Αθήνας, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να μπεις στην πλατφόρμα του gov.gr και με τους προσωπικούς κωδικούς του TAXISnet και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σου να βγάλεις το ειδικό σήμα.

Από την άλλη, αν είσαι μόνιμος κάτοικος του κέντρου, θα πρέπεις να κάνεις αίτηση για το αντίστοιχο σήμα στο Δήμο Αθηναίων.

Τέλος, για τις υπόλοιπες εξαιρέσεις, ισχύει το προϊσχύσαν σύστημα. Οι άδειες, δηλαδή, εκδίδονται κατόπιν αιτήματος στην Τροχαία.

Τι μπορείς να κάνεις αν το όχημα σου δεν ανήκει στις εξαιρέσεις του δακτυλίου;

Το μέτρο του δακτυλίου αποσκοπεί, όπως ήδη ειπώθηκε, όχι μόνο στη διευκόλυνση των μετακινήσεων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης εντός των επιτρεπτών ορίων. Αν, παρόλα αυτά, χρειάζεσαι το αμάξι σου σε καθημερινή βάση για τις μετακινήσεις σου στο κέντρο της Αθήνας αλλά αυτό δεν εμπίπτει σε καμία από τις ελεύθερες κατηγορίες, υπάρχει τρόπος να “ξεφύγεις” από τις ρυθμίσεις του δακτυλίου χωρίς να επιβαρύνεις το περιβάλλον. Μπορείς πολύ απλά να αλλάξεις το αμάξι σου και να πάρεις με leasing ένα που να πληρεί τα νέα πράσινα κριτήρια! 

Ο στόλος του Instacar στη διάθεση σου!

Το Instacar leasing είναι πάντα εδώ για να καλύψει κάθε ανάγκη σου. Έτσι, σε εμάς θα μπορέσεις εύκολα να επιλέξεις το μοντέλο που όχι μόνο θα σου αρέσει αλλά παράλληλα, θα σου επιτρέπει να κυκλοφορείς απρόσκοπτα σε όλες τις περιοχές της Αθήνας. Χωρίς πολλά έξοδα, ούτε καν προκαταβολές, παρά μόνο καταβάλλοντας το μηνιαίο του μίσθωμα, θα βρεις αμέτρητες επιλογές που θα καλύψουν και εσένα και τα κριτήρια του νέου δακτυλίου, είτε ενδιαφέρεσαι για ένα καινούργιο αυτοκίνητο είτε ακόμη και για ένα μεταχειρισμένο.

 Έχεις ακόμα απορίες ή ενδοιασμούς; Αναρωτιέσαι αν το όχημα σου εμπίπτει στις εξαιρέσεις ή ακόμη, αν το Instacar αυτοκίνητο που επέλεξες πληρεί τις προϋποθέσεις του δακτυλίου; Μη διστάσεις να επικοινώνησεις μαζί μας για να σου δώσουμε όλες τις απαντήσεις!

 

Τελευταίαάρθρα.