Instablog.

To Instacar διαφέρει από τις παραδοσιακές εταιρίες leasing αυτοκινήτων προσφέροντας ευελιξία και μοναδικές δυνατότητες για ιδιώτες και επαγγελματίες.

green XEV yoyo with the instacar logo

instacar review: XEV YoYo (+video)

ansamothrakis

To XEV YoYo είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης με τη φουτουριστική αισθητική που εναρμονίζει τέλεια τη μοναδικότητα με τον βιώσιμο τρόπο ζωής.

Από την πρώτη στιγμή που αντικρίσαμε το YoYo στα κεντρικά του instacar στο Μαρούσι, κάτι πάθαμε είναι η αλήθεια. Έτσι, μετά από καυγά για το ποιος θα το οδηγήσει πρώτος, συγκεντρώσαμε όλες τις παρατηρήσεις μας και σου τις παραθέτουμε εδώ για να ξέρεις και εσύ τι παίζει με το microcar που θα γίνει το next big thing στην οδήγηση στην πόλη. Εδώ θα βρεις όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες για το εξωτερικό και εσωτερικό του καθώς και ό,τι πρέπει να γνωρίζεις για τις μπαταρίες και την αυτονομία του.

Και αν μετά από όσα διαβάσεις- και δεις- θες και εσύ διακαώς να οδηγήσεις το XEV YoYo, μπορείς να το αποκτήσεις όποτε θες, μέσα από το leasing του instacar, εύκολα, ευέλικτα και χωρίς προκαταβολή.

 

Το εντυπωσιακό εξωτερικό του XEV YoYo

Με μήκος στα 2,5 m και πλάτος μόλις στο 1,5 m καταλαβαίνεις ότι χωράει παντού. Με άλλο λόγια, ακόμη και στα βασανισμένα στενά του Παγκρατίου ή της Κυψέλης, βρίσκεις να παρκάρεις στον μισό χρόνο από ό,τι σου παίρνει κανονικά. Ενώ με κύκλο στροφής στα 4,5 m, σου επιτρέπει να κάνεις τους πιο περίπλοκους ελιγμούς με εκπληκτική ευκολία. Σε αυτό βοηθάει βέβαια και το ότι η κίνηση έρχεται από τους πίσω τροχούς, κάτι που το κάνει ακόμη πιο ευέλικτο.

the right side of an xev yoyo in mint colour

Το YoYo μας έρχεται από την Ιταλία. Η ιταλική καταγωγή είναι αυτομάτως συνώνυμη ενός πανέμορφου εξωτερικού. Αυτό επιβεβαιώνεται απόλυτα με μια απλή αναφορά στιςπιο αναγνωρίσιμες ιταλικές αυτοκινητοβιομηχανίες: Alfa Romeo (αχ! αυτή η Tonale), Fiat (όποιος δεν ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά το 500e, δεν έχει καρδιά) και φυσικά Ferrari και Lamborghini. Χρειάζεται να πούμε και άλλα;

Ναι λοιπόν, οι Ιταλοί έχουν παράδοση στο να σχεδιάζουν εντυπωσιακά αυτοκίνητα και αυτό φαίνεται και στο XEV YoYo με την επαναστατική αισθητική του. Συνήθως το αμάξωμα των μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει πολλές καμπύλες, ώστε να είναι ξεκάθαρος ο φιλικός προς το περιβάλλον χαρακτήρας τους. Από την άλλη, το YoYo τολμάει να δείξει δυναμισμό με τις κοφτερές αιχμές στο εξωτερικό του καθώς και την αεροτομή οροφής. Η μοναδικότητα του σχεδιασμού αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο από τα ενδιαφέροντα χρώματα, όπως το mint color στο μοντέλο της δοκιμής μας.

Ο επαναστατικός χαρακτήρας του XEV YoYo δεν βρίσκεται μόνο στην εξωτερική σχεδίασή του, αλλά και στην ίδια την κατασκευή του. Μέρος των πλαστικών που πλαισιώνουν το σασί του είναι προϊόν 3D printing. Ωστόσο, το ίδιο το αυτοφερόμενο πλαίσιο είναι φτιαγμένο από ατσάλι κάτι που το κάνει πιο στιβαρό και φυσικά πιο ασφαλές. Κάτι ακόμα που το ξεχωρίζει από άλλα ecocars είναι ότι έχει κανονική ανάρτηση με γόνατα McPherson.


Τέλος, το αυτοκίνητο της δοκιμής μας, στην έκδοση Sprint δηλαδή, έχει ένα ακόμη μοναδικό χαρακτηριστικό, αυτό της διπλής ηλιοροφής. Πρόκειται για δύο γυάλινες επιφάνειες στην οροφή, μία για τον οδηγό και μία για τον συνοδηγό, με φιμέ επένδυση ώστε να δίνει άπλετο φως στην καμπίνα χωρίς να τη ζεσταίνει.

 

Απροσδόκητα πρακτικό εσωτερικό 

Κανονικά όταν μιλάμε για το εσωτερικό ξεκινάμε αναφέροντας λεπτομέρειες για την ποιότητα των υλικών και τον σχεδιασμό της καμπίνας. Νομίζουμε, όμως, ότι πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στο φλέγον ερώτημα: 

"Είναι ευρύχωρο το YoYo;"

Το XEV YoYo είναι ευρύχωρο, αλλά σχετικά. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρει επαρκή χώρο για δύο επιβάτες κανονικού αναστήματος, αφού έχει χώρο και για το κεφάλι και για τα πόδια. Ωστόσο, επειδή το κάθισμα είναι κάπως ψηλά, αναστήματα πάνω από 1,90 ίσως να περιοριστούν κάπως. Ακόμα, ο χώρος αποσκευών του κρίνεται ικανοποιητικότατος για την κατηγορία του, αφού είναι 180lt. Νούμερο εντυπωσιακό για τις διαστάσεις του, αφού τόσο περίπου έχει και το Fiat 500, ενώ το αντίπαλο δέος τoυ YoYo, το Citroen Ami έχει μόλις 64lt.

XEV yoyo's futuristic interior

Και αφού έφυγε αυτό από το μέση, ας μιλήσουμε για την καμπίνα του, η οποία συνεχίζει αρμονικά την αισθητική του εξωτερικού. Ο μοναδικός σχεδιασμός του δεν θυμίζει κάποιο άλλο αυτοκίνητο- ούτε καν κάποιο microcar- ενώ ενισχύεται με παιχνιδιάρικες λεπτομέρειες από πλαστικό στο ίδιο χρώμα με το εξωτερικό.

Παράλληλα, παρέχει όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες που έχουμε συνηθίσει όπως ηλεκτρική ρύθμιση καθρεπτών και ηλεκτρικά παράθυρα, κλιματισμό (πολύ σημαντικό για τη χώρα μας), 2 ηχεία και θύρες USB για να μπορείς να φορτίσεις το κινητό σου στον δρόμο. Η ποιότητα των υλικών είναι ανάλογη της κατηγορίας του, αφού πρόκειται για πλαστικά, αλλά με καλή αίσθηση τόσο σε όψη, όσο και σε αφή.

Όσον αφορά την εργονομία, εκτός από τον σχετικά ευρύχωρο χώρο αποσκευών, παρέχει ακόμη δίχτυα για αποθήκευση μικροαντικειμένων στις πόρτες, μία ποτηροθήκη, υποβραχιόνιο με μικρό αποθηκευτικό χώρο και ένα μικρό ράφι στην πλευρά του συνοδηγού.

 

Εξοπλισμός του XEV YoYo

Βέβαια, αυτό που κλέβει την παράσταση στο εσωτερικό είναι η οθόνη αφής στο κέντρο του ταμπλό (10’’ για το Sprint, 7’’ για το Easy και το Joy). Η οθόνη αυτή υποστηρίζει το σύστημα infotainment, ενώ λειτουργεί και ως πίνακας οργάνων παρέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το ταξίδι σου. Τα γραφικά της είναι καλοσχεδιασμένα και καθαρά, και η απόκριση είναι ικανοποιητική προς μέτρια. Φυσικά, το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι διαθέτει Apple CarPlay και Android Auto και έτσι μπορείς να την αξιοποιήσεις τόσο για ψυχαγωγία, όσο και για πλοήγηση στα λαβυρινθώδη στενά του κέντρου.

Παράλληλα, το XEV YoYo διαθέτει σημαντικές ευκολίες για την οδήγηση όπως ABS και Hill Start Assist, κάτι που δεν είναι δεδομένο για τα microcars. Καθώς και επιλογή προφίλ οδήγησης, αφού έχεις τη δυνατότητα να οδηγήσεις είτε σε D-mode, είτε σε S-mode. Το D-mode είναι κάτι αντίστοιχο με τη λειτουργία ECO και σου εξασφαλίζει περισσότερη αυτονομία για την μπαταρία. Στο S-mode (όπου S σημαίνει Sport), έχεις περισσότερη δύναμη και μπορείς να πιάσεις πιο εύκολα τη μέγιστη ταχύτητά του (πάνω από 80km/h δηλαδή).

XEV YoYo;s front mask

Αυτονομία και φόρτιση

Από όσα έχουμε πει μέχρι τώρα, καταλαβαίνεις ότι το XEV YoYo δεν θέλει να σε δυσκολέψει πουθενά και αυτό φαίνεται και στη διαδικασία φόρτισής του. Η μπαταρία του είναι στα 10,4 kWh και μπορεί να φορτίσει πλήρως από το 30% σε 4 ώρες περίπου. Η φόρτισή του γίνεται σε οικιακή πρίζα σούκο, επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν δεν έχεις πρόσβαση σε Wallbox ή ταχυφορτιστή.

Η ιταλική εταιρεία αναφέρει ότι μια πλήρης φόρτιση προσφέρει αυτονομία 150km. Φυσικά, όπως όλοι γνωρίζουμε οι μετρήσεις αυτές αναφέρονται σε ιδανικές συνθήκες και δύσκολα πετυχαίνει κανείς αυτά τα νούμερα στην καθημερινότητά του. Στη δική μας περίπτωση, με προσεκτική οδήγηση στο D mode και περιορισμένη χρήση κλιματισμού, το XEV YoYo μας έδωσε αυτονομία γύρω στα 120 km, νούμερο που υπερκαλύπτει τις ανάγκες για οδήγηση στην πόλη.

Ακόμα, ένα μεγάλο πλεονέκτημα του YoYo είναι ότι δεν παρουσιάζει πτώση ισχύος. Τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Έχεις παρατηρήσει ότι το κινητό σου γίνεται πιο αργό όταν πέφτει κάτω από 20%; Κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε κάποια ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όχι, όμως, στο YoYo αφού ακόμα και με χαμηλή μπαταρία, η απόδοσή του σε ταχύτητα παραμένει ίδια, ενώ ανεβαίνει με την ίδια ευκολία τις ανηφόρες.

 

Battery Swapping System

Τέλος, το XEV YoYo φέρνει μια ακόμα καινοτομία που σίγουρα θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ηλεκτροκίνηση: το battery swapping system. Το battery swapping system είναι η δυνατότητα να αλλάζεις μια μπαταρία με χαμηλή στάθμη με μια άλλη πλήρως φορτισμένη σε λιγότερο από λίγα λεπτά. Οι μπαταρίες δηλαδή του αυτοκινήτου είναι αποσπώμενες και αρκεί μια επίσκεψη σε ένα battery swapping station για να σου αντικαταστήσουν την εξαντλημένη μπαταρία με μία πλήρως φορτισμένη

Δυστυχώς, τα battery swapping stations δεν είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα προς το παρόν. Αν και κάτι μας λέει ότι θα τα δούμε πολύ σύντομα, τουλάχιστον στην περιφέρεια της Αττικής.


Και βέβαια, επειδή instacar review χωρίς Car Boldie, είναι αυτοκίνητο χωρίς τιμόνι, μπορείς να μάθεις ακόμη περισσότερα για τη νέα αδυναμία μας από τον ειδικό στο leasing και τα αυτοκίνητα:

 

Ελπίζουμε να καλύψαμε όλα τα ερωτήματά σου σχετικά με το XEV YoYo και τα χαρακτηριστικά του.  Εάν, όμως έχεις και άλλες απορίες, μη διστάσεις  να μας στείλεις mail στο [email protected] ή να μας καλέσεις στο 210 6107283. Κάνε μας και ένα follow στα Social media ( Facebook, Instagram και Tik Tok), όπου ανεβάζουμε περισσότερο υλικό. Δες και το blog μας, για να διαβάζεις και άλλα τέτοια άρθρα. Και φυσικά subscribe  στο κανάλι μας στο YouTube. Τα λέμε στα επόμενα!

Τελευταίαάρθρα.