Instablog.

To Instacar διαφέρει από τις παραδοσιακές εταιρίες leasing αυτοκινήτων προσφέροντας ευελιξία και μοναδικές δυνατότητες για ιδιώτες και επαγγελματίες.

Ζαντολάστιχα σε black cover και σήμανση pit stop

Αλλαγή ελαστικών - Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

ansamothrakis

Τα ελαστικά του αυτοκινήτου είναι ζωτικής σημασίας, καθώς είναι υπεύθυνα για την ασφαλή κίνηση του αυτοκινήτου στον δρόμο. Γι’ αυτό, προκύπτουν πολλά ερωτήματα, όπως πότε πρέπει να γίνεται αλλαγή ελαστικών, ποια είναι η σωστή πίεση αυτών, ποιες οι διαστάσεις κλπ. Η ομάδα του instacar συγκέντρωσε τις πιο χρήσιμες πληροφορίες για τα ελαστικά αυτοκινήτων και θα στις αναλύσει παρακάτω. Βάλε τη ζώνη σου και ξεκινάμε.


 

Λίγα λόγια για τα ελαστικά 


 

Επεξήγηση διαστάσεων ελαστικού


 

Επάνω στα ελαστικά, αναγράφονται ορισμένες ενδείξεις. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα ελαστικό  235/55/R18 88V, όπως στην φωτογραφία. Το 235 υποδηλώνει το φάρδος του ελαστικού σε χιλιοστά, το 55 δηλώνει το “προφίλ”, όπως λέγεται συνήθως, που σημαίνει το 55% του 235, το R έχει να κάνει με τη δομή του ελαστικού (Radial) και το 18 δηλώνει τη διάμετρο του ελαστικού σε ίντσες. To 88V δηλώνει τον δείκτη φορτίου(88) και τον δείκτη ταχύτητας(V) αντίστοιχα, όπου στην προκειμένη, το ελαστικό αντέχει ταχύτητες έως και 240 χλμ/ώρα. Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις, οι οποίες δηλώνουν το μέγιστο φορτίο του ελαστικού σε κιλά ή λίβρες  και τη μέγιστη πίεση σε PSI ή kPa. Ένα τετραψήφιο νούμερο, του οποίου προηγείται η ένδειξη “DOT”, αφορά την ημερομηνία παραγωγής του ελαστικού. Έτσι, εάν το ελαστικό αναγράφει “DOT” 1522, σημαίνει ότι κατασκευάστηκε τη 15η εβδομάδα του 2022. Τέλος, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις, που αφορούν το ελαστικό, όπως την εσωτερική και εξωτερική του πλευρά, την ένδειξη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς της Ε.Ε και άλλες, που έχουν να κάνουν με τη γραμμή παραγωγής και είναι χρήσιμες σε περίπτωση που εντοπιστεί κατασκευαστικό λάθος και απαιτηθεί ανάκληση συγκεκριμένων κομματιών. Να σημειώσουμε πως τα ελαστικά έχουν και δείκτη φθοράς, που υποδεικνύει εάν έχουν φθαρεί και χρειάζονται αλλαγή. 


 

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται αλλαγή ελαστικών 

 

 Ελαστικό προς τοποθέτηση σε αυτοκίνητο

 

Η αλλαγή των ελαστικών καλό είναι να γίνεται κάθε 40.000 χιλιόμετρα περίπου ή 4 χρόνια, όποιο παρέλθει πρώτο. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει πάντα, καθώς παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. Μπορεί για παράδειγμα ένα ελαστικό να έχει καλύψει μόλις 10.000 χιλιόμετρα σε 5 χρόνια ή και το αντίστροφο (περισσότερα χιλιόμετρα σε μικρότερο χρονικό διάστημα των 4  ετών). Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να διανύσει άλλα 30.000 χιλιόμετρα με απόλυτη ασφάλεια και μέγιστη απόδοση. Παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, η φύλαξη, η χρήση και η σωστή πίεση των ελαστικών επιδρούν σε μεγάλο βαθμό στον κύκλο ζωής τους. Ακόμη, μπορεί ένα ελαστικό να υποστεί ζημιά στα πλευρά του ή στη στεφάνη ή να έχει τρύπα στο πέλμα που ξεπερνάει τα 6 χιλιοστά. Τότε χρειάζεται αντικατάσταση. Γενικά, ο κανονισμός του ΚΟΚ ορίζει ώς ελάχιστο νόμιμο βάθος τα 1,6 χιλιοστά. Ένα καινούριο ελαστικό έχει βάθος πέλματος περίπου 8 χιλιοστά. Φθορά προκαλεί και η λανθασμένη πίεση των ελαστικών, καθώς δεν φθείρονται ομοιόμορφα, δεν αποδίδουν στο 100%, ενώ αυξάνουν και την κατανάλωση καυσίμου περίπου 5 - 7%. 

 

Φυσικά, για την επιτήρηση της κατάστασης των ελαστικών και για πιθανή αντικατάστασή τους, πρέπει πάντα να συμβουλεύεσαι έναν ειδικό. Επιπλέον, θα πρέπει να ελέγχεις την πίεσή τους τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ιδανικά κάθε 15 ημέρες. Ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών πρέπει να γίνεται όταν τα λάστιχα είναι κρύα, δεν έχουν διανύσει δηλαδή  περισσότερα από 3 χιλιόμετρα, και αυτό γιατί η ένδειξή τους δεν θα είναι σωστή. Οι σωστές πιέσεις ορίζονται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου και αναγράφονται συνήθως σε ένα αυτοκόλλητο στην πόρτα του οδηγού. Εκεί θα βρεις και τις προτεινόμενες διαστάσεις των ελαστικών, τις οποίες και πρέπει να τοποθετείς στο αυτοκίνητό σου. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μελετήσει ποιες είναι οι κατάλληλες διαστάσεις και αλλαγές που δεν συνάδουν με τις προδιαγραφές επιδρούν αρνητικά στην ασφαλή κίνηση του αυτοκινήτου. 

 

Τι πρέπει να προσέχεις στα ελαστικά του αυτοκινήτου σου

 

Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέχεις: 

 

  • Συχνός έλεγχος της πίεσης των ελαστικών, όταν αυτά είναι κρύα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, και έλεγχος για ξένα σώματα σε όλη την επιφάνεια του ελαστικού. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να τοποθετήσεις το αυτοκίνητο σε μία επίπεδη επιφάνεια και να ελέγξεις για τυχόν καρφιά σε όλη την επιφάνεια ή εξογκώματα στο πλάι του ελαστικού, τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν από βίαιη επαφή με πεζοδρόμια, λακούβες κλπ.

 

  • Ευθυγράμμιση και ζυγοστάθμιση. Αυτές είναι ενέργειες που γίνονται με την αλλαγή ελαστικών. Ωστόσο, σε περίπτωση που πέσουμε σε μία λακούβα ή “σκαρφαλώσουμε” πεζοδρόμια, η ευθυγράμμιση “χαλάει”, το ίδιο και το ζύγισμα του ελαστικού, ενώ μπορεί ακόμη και να στραβώσει. Γι’ αυτούς τους λόγους καλό είναι να επισκεπτόμαστε ένα βουλκανιζατέρ για να ελέγχουμε εάν χρειάζεται να γίνει κάποια από τις δύο ή και οι δύο ενέργειες. 


 

  • Προσοχή στην οδήγηση. Απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, απότομες εκκινήσεις ή φρεναρίσματα, κακοτεχνίες του οδοστρώματος, προκαλούν αυξημένη φθορά των ελαστικών και μειώνουν τον κύκλο ζωής τους και την απόδοσή τους. 

 

  • Αποφυγή μεταχειρισμένων ελαστικών. Λόγω του αυξημένου κόστους αλλαγής ελαστικών, πολλοί καταφεύγουν σε μεταχειρισμένα, ως έσχατη λύση. Φυσικά, αυτό δεν ενδείκνυται. Μπορεί μία μεταχειρισμένη τετράδα να είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα ελαστικά που ήδη έχεις, ωστόσο δεν σημαίνει πως θα σου παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Ακόμη, πολλοί επιτήδειοι αναγομώνουν τα μεταχειρισμένα ελαστικά και τα πουλάνε παρουσιάζοντας τα σχεδόν σαν καινούργια. 

 

  • Προτίμησε επώνυμες εταιρείες ελαστικών. Όταν έρθει η ώρα να τα αλλάξεις, μην κάνεις εκπτώσεις. Υπάρχουν πολλές εταιρείες στην αγορά και σε μεγάλο εύρος τιμών. Καλό θα ήταν να επιλέξεις εταιρείες όπως η Michelin, η Bridgestone, η Continental, η Goodyear, η Pirelli κλπ. 


 

Αυτές ήταν οι πιο χρήσιμες πληροφορίες που συγκέντρωσε το instateam για την αλλαγή ελαστικών και την σωστή συντήρησή τους. Με το instacar, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου, καθώς η αλλαγή τους περιλαμβάνεται στο συμβόλαιό μαζί με άλλες παροχές, όπως μικτή ασφάλεια, τέλη κυκλοφορίας, συντήρηση, αυτοκίνητο αντικατάστασης. Μην σε αγχώνει ο όρος “συμβόλαιο”, γιατί στο instacar, δεν έχεις όρους και δεσμεύσεις, ενώ μπορείς να επιστρέψεις ή να αλλάξεις το όχημά σου χωρίς έξτρα κόστος, με μία απλή ενημέρωση 30 ημέρες πριν και όλα αυτά χωρίς προκαταβολή. Για περισσότερο υλικό γύρω από το leasing οχημάτων, car reviews, συμβουλές για το αυτοκίνητο ιδέες για ταξίδια και άλλα πολλά, ακολούθησε το blog μας. Τα λέμε στα επόμενα!

 

 

Τελευταίαάρθρα.