Instablog.

To Instacar διαφέρει από τις παραδοσιακές εταιρίες leasing αυτοκινήτων προσφέροντας ευελιξία και μοναδικές δυνατότητες για ιδιώτες και επαγγελματίες.

μεταφορά σκύλου με αυτοκίνητο

Συμβουλές για ασφαλή μεταφορά σκύλου με αυτοκίνητο

ansamothrakis

Σκέφτεσαι να κάνεις ένα ταξίδι και θες να πάρεις και τον σκύλο σου μαζί; Η ομάδα του instacar έκανε την έρευνά της και συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες. Πάμε να δούμε ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για την ασφαλή μεταφορά σκύλου με αυτοκίνητο. Χαρτί και στυλό, για να κρατήσεις σημειώσεις και ξεκινάμε! 


 

Τί να αποφύγεις στην μεταφορά σκύλου με αυτοκίνητο

 

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ετοιμάζεσαι για ταξίδι με κατοικίδιο, πιο συγκεκριμένα με τον σκύλο σου και θέλεις να το κάνεις όσο πιο ευχάριστο και ανώδυνο για τον τετράποδο φίλο σου και εσένα. Πρέπει να δώσεις βάση και να αποφύγεις τα εξής: 

 

  • Φρόντισε να τον ταίσεις 2 με 3 ώρες πριν. Για να αποφύγεις ναυτίες και εμετούς, καλό θα είναι να του κάνεις ένα ελαφρύ γεύμα τουλάχιστον 2 ώρες πριν. 

 

  • Απόφυγε να ανοίξεις πλήρως τα παράθυρα. Ο αέρας στην καμπίνα του αυτοκινήτου πρέπει να ανανεώνεται διαρκώς, αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τα παράθυρα μερικώς ανοιχτά. Μπορεί το σκυλί να θέλει να βγάλει το κεφάλι του εκτός για να απολαύσει την διαδρομή και να “κλέψει” τα βλέμματα των περαστικών, ή και τα “κλικς”, τις φωτογραφίες, δηλαδή, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και κάνουν τους χρήστες να χαμογελούν, ωστόσο κάτι τέτοιο κρύβει κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα, κινδύνους τραυματισμού, τόσο του σκύλου, π.χ των αυτιών του, των ματιών του, του λαιμού του, όσο και των περαστικών, πεζών και δικυκλιστών, ενώ ένα σκυλί μπορεί κάλλιστα να πηδήξει από το παράθυρο, εάν εντοπίσει κάποιο ερέθισμα. 

 

  • Περιόρισε τις μετακινήσεις του εντός του αυτοκινήτου. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο για ένα σκυλί να είναι δεμένο, πόσο μάλλον στο περιβάλλον του αυτοκινήτου, όπου τα περισσότερα σκυλιά δεν είναι εξοικειωμένα και φοβούνται. Ωστόσο, η ελευθερία κινήσεων του ζώου εντός της καμπίνας μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του οδηγού και να συμβεί κάποιο ατύχημα, να τραυματιστεί το ίδιο το ζώο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, επικίνδυνου ελιγμού κλπ ή ακόμη και να τραυματίσει τον οδηγό και τους επιβαίνοντες σε περίπτωση ατυχήματος.


 

Πώς θα κάνεις ασφαλή τη μεταφορά σκύλου με αυτοκίνητο 


 

Αφού είδαμε τι πρέπει να αποφύγεις, ας δούμε τι μέτρα θα πάρεις για την ασφαλή μεταφορά του αγαπημένου σου σκύλου : 

 

  •  Προμηθεύσου ένα ειδικό κάλυμμα για τα καθίσματα. Εάν ο τετράποδος φίλος σου “κατασκηνώσει” στα πίσω καθίσματα, τοποθέτησε ένα κάλυμμα, για την προστασία των καθισμάτων και την βελτίωση της άνεσης του κατοικιδίου. Τέτοια καλύμματα θα βρεις σε καταστήματα με είδη κατοικιδίων και καλό είναι να έχεις πάντα στο αυτοκίνητό σου, εάν μετακινείσαι συχνά παρέα με τον φιλαράκο σου.

 

μεταφορά σκύλου με αυτοκίνητο

 

  • Ζώνη ασφαλείας. Επίσης, κάτι που μπορείς να προμηθευτείς από εξειδικευμένα καταστήματα. Πρόκειται για έναν ιμάντα, ο οποίος ασφαλίζει στην υποδοχή για την ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου, από την μία μεριά, και στο σαμάρι του σκύλου, από την άλλη και έχει προσαρμοζόμενο μήκος. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσεις την μετακίνηση του σκυλιού και θα το προστατέψεις σε περίπτωση πρόσκρουσης. 

 

  • Κλουβί μεταφοράς σκύλου. Ο ασφαλέστερος τρόπος για μεταφορά σκύλου με αυτοκίνητο. Το κλουβί τοποθετείται στον χώρο αποσκευών, υπό την προυπόθεση ότι ο χώρος αποσκευών είναι μεγάλος, ενδείκνυται για την μεταφορά σκύλου και είναι ανοιχτός από πάνω, χωρίς δηλαδή την λεγόμενη “εταζέρα”, ή στα πίσω καθίσματα και ασφαλίζεται με ιμάντες για να μην μετακινείται. Υπάρχει και κάθισμα σκύλου για αυτοκίνητο, εάν το ζώο δεν είναι εξοικειωμένο με το κουτί μεταφοράς. 

 

μεταφορά σκύλου με αυτοκίνητο

 

  • Διαχωριστικό δίχτυ. Αυτό μπορεί να τοποθετηθεί είτε ανάμεσα στα εμπρός και τα πίσω καθίσματα, εάν το σκυλί κάθεται στα πίσω καθίσματα, είτε ανάμεσα στον χώρο αποσκευών και τα πίσω καθίσματα, εάν το σκυλί μεταφέρεται στον χώρο αποσκευών. Με αυτόν τον τρόπο, το σκυλί παραμένει στον δικό του χώρο, δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τους επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο και δη τον οδηγό, ώστε να του αποσπάσει την προσοχή, ενώ σε περίπτωση ατυχήματος, θα το συγκρατήσει. 

 

  • Στάση ανά 2 ώρες. Αν το ταξίδι σου είναι πολύωρο, φρόντισε να κάνεις στάση ανα 2 ώρες. Βγάλε το σκυλί από το αυτοκίνητο με ιδιαίτερη προσοχή και δεμένο. Πέρα από το στρες, που μπορεί να έχει κατα τη διάρκεια της διαδρομής με το αυτοκίνητο, είναι επίφοβο να τρομάξει με κάποιο διερχόμενο όχημα ή κάποιο άλλο ερέθισμα και να αντιδράσει έντονα, ακόμη και να φύγει, με κίνδυνο φυσικά να τραυματιστεί. Πρόσφερε του νερό και λίγη τροφή και παίξε μαζί του, εάν ο χώρος το επιτρέπει. Μπορεί, ακόμη, να κάνει και την ανάγκη του, γι’ αυτό φρόντισε να έχεις μαζί σου ειδικά σακουλάκια για τα περιττώματα. 

 

  • Θερμοκρασία καμπίνας. Για την άνετη παραμονή του σκύλου στο αυτοκίνητο, ρύθμισε την θερμοκρασία της καμπίνας σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Δώσε βάση τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και ο κίνδυνος θερμοπληξίας μεγαλύτερος. Επειδή τα σκυλιά υποφέρουν από την ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα αυτά με πυκνό τρίχωμα, άνοιξε το a/c. Μην αφήνεις τον σκύλο σου στο αυτοκίνητο και απομακρύνεσαι. Εάν χρειαστεί να το κάνεις, φρόντισε να αφήσεις κάποιο ή και όλα τα παράθυρα λίγο ανοιχτά για να αερίζεται η καμπίνα και το αυτοκίνητο να είναι παρκαρισμένο σε σκιερό μέρος. Εάν έχεις οπτική επαφή, μπορείς να αφήσεις και το a/c σε λειτουργία. Ακόμη, άφησε και ένα ενημερωτικό σημείωμα με ένα τηλέφωνο, για να σε καλέσουν, εάν συμβεί κάτι. Σε κάθε περίπτωση, μην καθυστερήσεις να επιστρέψεις.

 

 

 

  • Έχε οπτική επαφή. Όσο είσαι στον δρόμο, κοίταζε συχνά τον φιλαράκο σου και τον χώρο γύρω του. Μπορεί να έχει κάνει εμμετό, να τρώει κάτι που δεν πρέπει, να είναι ζαλισμένος ή να κοιμάται ανενόχλητος, πράγμα το οποίο θέλεις και είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ενδείκνυται, εάν οδηγείς παράλληλα, οπότε μπορείς να κάνεις συχνές στάσεις για να βεβαιώνεσαι πως όλα είναι καλά. 


 

Extra tip: Τα περισσότερα σκυλιά φοβούνται, όταν πρόκειται να μπουν στο αυτοκίνητο και όσο αυτό είναι εν κινήσει. Γι’ αυτό, εάν σκοπεύεις να πραγματοποιήσεις ένα πολύωρο ταξίδι αλλά και να μετακινηθείς με το αυτοκίνητο έχοντας συνοδηγό τον σκύλο σου για πρώτη φορά, θα πρέπει να κάνεις τα εξής. Μπορείς να τον βάλεις στο αυτοκίνητο, όσο αυτό είναι σταθμευμένο με σβηστό τον κινητήρα και να περάσετε λίγο χρόνο μέσα σε αυτό π.χ να του δώσεις λίγο από την τροφή του, να παίξετε με κάποιο παιχνίδι. Την ίδια διαδικασία μπορείς να επαναλάβεις και με τον κινητήρα σε λειτουργία, για να συνηθίσει τους ήχους που θα ακούει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το σκυλί θα νιώσει πιο οικεία στον χώρο του αυτοκινήτου και θα αποβάλλει ευκολότερα τον φόβο και το στρες. Όπως και να ‘χει, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, ο οποίος θα σε κατευθύνει καλύτερα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. 


 

Τί ορίζει η νομοθεσία για την μεταφορά σκύλου με αυτοκίνητο

 

Η νομοθεσία δεν ορίζει κάτι, όσον αφορά την μεταφορά σκύλου με αυτοκίνητο, αλλά επικεντρώνεται γενικότερα στην μετακίνηση κατοικίδιων ζώων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου ισχύουν διατάξεις σχετικές με πιστοποιήσεις και έγγραφα που αφορούν την υγεία του ζώου, με τον χώρο που πρέπει να βρίσκονται, εάν πρέπει να μεταφέρονται σε κλουβί κλπ. Για περισσότερα σχετικά με την νομοθεσία, που αφορά την μεταφορά των κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, δες εδώ


 

Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι παραπάνω συμβουλές καλό θα είναι να εφαρμόζονται πάντα, ακόμη και σε μικρές, καθημερινές διαδρομές με το αυτοκίνητο, καθώς τίθεται θέμα ασφαλείας, τόσο της δικής μας, όσο και του τετράποδου φίλου μας. Ειδικά τώρα, που είναι καλοκαίρι, και ο κίνδυνος θερμοπληξίας μεγαλύτερος, ας φροντίζεις για την θερμοκρασία της καμπίνας και να μην πραγματοποιείς  μεγάλες διαδρομές. Αν πάλι, θέλεις να ξεφύγεις από την Αθήνα παρέα με τον σκύλο σου, εδώ έχουμε για σένα μερικούς όμορφους προορισμούς, που δεν θα χρειαστείς παραπάνω από 2 ώρες για να φτάσεις. Μην ξεχνάς πως,  αν το αυτοκίνητο σου δεν σας χωράει, το ευέλικτο leasing από το instacar, είναι εδώ για να σου δώσει την λύση. Διάλεξε το αυτοκίνητο που καλύπτει τις ανάγκες σου από τον στόλο μας, πάρε προσφορά σε 1’ και το instateam θα σου δώσει το πιο cool dog kit για τον φιλαράκο σου. 

 

Τελευταίαάρθρα.