Instablog.

To Instacar διαφέρει από τις παραδοσιακές εταιρίες leasing αυτοκινήτων προσφέροντας ευελιξία και μοναδικές δυνατότητες για ιδιώτες και επαγγελματίες.

αυτόματο κιβώτιο

Τα Do’s & Dont's της οδήγησης αυτοκινήτου με αυτόματο κιβώτιο

ansamothrakis

Η εποχή που τα αυτόματα αυτοκίνητα θεωρούνταν πως υπολείπονται σε ασφάλεια, έχει περάσει προ πολλού. Σήμερα η οδηγική ευκολία ενός οχήματος με αυτόματο κιβώτιο συνδυάζεται άψογα με την ασφάλεια στο δρόμο και την εμπιστοσύνη στις αποδόσεις του. Αν, λοιπόν, δεν ανήκεις στους αμετανόητους “λάτρεις” του χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων και θέλεις ένα άνετο αυτόματο για τις μετακινήσεις σου, το instacar θα σου δώσει μερικές συμβουλές για να χρησιμοποιείς σωστά το αυτόματο κιβώτιο. 

Don’t: Κάθε φορά που το αυτοκίνητο σου ακινητοποιείται προσωρινά, τοποθετείς τη θέση Ν στο αυτόματο κιβώτιο

Βγάζεις ταχύτητα με άλλα λόγια, όπως λογικά θα έπραττες σε ένα αυτοκίνητο με ταχύτητες. Κι αν μέχρι πρότινος θεωρούσες πως η πρακτική αυτή σώζει το  κιβώτιο, στην πραγματικότητα κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτή σου η συνήθεια προκαλεί σταδιακές φθορές, ενώ παράλληλα, σε “χρεώνει” κιόλας καθώς αναγκάζει τον κινητήρα να ανεβάζει στροφές και συνεπώς να καίει περισσότερο. Επομένως στο επόμενο κόκκινο φανάρι που θα συναντήσεις, κρατήσου μακριά από τον λεβιέ ταχυτήτων!

Don’t: Ξεκινάς απότομα το αυτοκίνητο

Βάζοντας για πρώτη φορά μπρος το αμάξι, πρέπει πάντα να περιμένεις κάποια δευτερόλεπτα προτού αναπτύξεις ταχύτητα, προκειμένου να ανέβει η θερμοκρασία του. Ο κανόνας αυτός ισχύει για κάθε τύπο αυτοκινήτου, στα αυτόματα, όμως, επιβάλλεται για την προστασία τόσο της ίδιας της μηχανής όσο και του κιβωτίου ταχυτήτων. Από την άλλη πλευρά, κατά την εκκίνηση είναι ιδιαίτερα σημαντικό το φρένο να απελευθερώνεται άμεσα και όχι σταδιακά. 

don't-gear-shift-instacar

 

Don’t: Αλλάζεις από D σε R ή αντίστροφα

Η διαδοχική αλλαγή από την μία κατάσταση στην άλλη, χωρίς την ενδιάμεση ακινητοποίηση του αυτοκινήτου, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επιβαρύνει υπέρμετρα το κιβώτιο και θα προκαλέσει σημαντική φθορά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ίδιο το κιβώτιο δε θα σου επιτρέψει μια τέτοια αλλαγή, ωστόσο καλό θα ήταν να μην το επιχειρήσεις καν. Ο κανόνας, λοιπόν, για την αλλαγή της θέσεως του μοχλού είναι: Θέση D → στάση οχήματος → Θέση R (και αντίστροφα).

Do: Κάνε kick down

Στα συμβατικά οχήματα με τα χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων, κάθε φορά που θέλεις να επιτύχεις τη μέγιστη επιτάχυνση, πρέπει να κατεβάσεις ταχύτητα. Αυτό ακριβώς είναι ό,τι δεν πρέπει να κάνεις στα αυτόματα, τα οποία υπολογίζουν από μόνα τους τη σχέση που πρέπει να επιλέξουν ανάλογα με τις στροφές του κινητήρα. Αν θέλεις, λοιπόν, να επιταχύνεις και το αυτοκίνητο σου είναι αυτόματο, η πρώτη (και μόνη) σου κίνηση πρέπει να είναι το kickdown.

Don’t: Επιλέγεις τη θέση P, πριν να ολοκληρώσεις το παρκάρισμα.

Για να επιλέξεις τη θέση P για το παρκάρισμα του αυτοκινήτου σου, πρέπει αυτό να είναι πλήρως σταματημένο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πιθανές ζημιές στο κιβώτιο είναι μονόδρομος. Από την άλλη, αν η θέση στάθμευσης που έχεις βρει έχει κάποια κλίση, πέρα από τη θέση P, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις και το χειρόφρενο. Στην περίπτωση αυτή, όμως, θυμήσου: για να ξαναξεκινήσεις το αυτοκίνητο, θα πρέπει πρώτα να βγάλεις τη θέση P και μετά να λύσεις το χειρόφρενο.

Don’t: Ο λεβιές είναι η προσωπική σου θέση ανάπαυσης.

Με άλλα λόγια, τον έχεις μετατρέψει στο αγαπημένο σου σημείο για να ξεκουράζεις και να ακουμπάς το χέρι σου. Η στήριξη αυτή επιφέρει σημαντικές φθορές και είναι μια ακόμα συνήθεια που πρέπει να αποβάλλεις για να διατηρήσεις το κιβώτιο σε καλή κατάσταση. 

Do: Φροντίζεις για τη συντήρηση το κιβωτίου.

Ο τακτικός έλεγχος και η συχνή συντήρηση είναι απαραίτητα για να διατηρήσεις το κιβώτιο ταχυτήτων του αυτόματου αυτοκινήτου σου, αλλά και όλα τα μηχανικά του μέρη, στην καλύτερη κατάσταση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

 

Σε γενικές γραμμές τα αυτόματα αυτοκίνητα είναι ακριβότερα σε σχέση με τα χειροκίνητα. Αν, λοιπόν, η αγορά ενός καινούργιου αυτόματου σε προβληματίζει, έχεις πολλές εναλλακτικές. Προτίμησε ένα μεταχειρισμένο ή κατέφυγε στη σύγχρονη και πλέον πρωτοποριακή λύση του ευέλικτου leasing από το instacar, χωρίς προκαταβολή, χωρίς δεσμεύσεις και με δωρεάν αλλαγή οχήματος . Το instacar leasing, μόνο με μηνιαίο μίσθωμα και χωρίς καμία προκαταβολή, μπορεί να διώξει κάθε σου ανησυχία καθώς και τον “κουραστικό” χειροκίνητο λεβιέ ταχυτήτων μακριά, και να σου δώσει το αυτόματο αυτοκίνητο των ονείρων σου!

 

Τελευταίαάρθρα.