Instablog.

To Instacar διαφέρει από τις παραδοσιακές εταιρίες leasing αυτοκινήτων προσφέροντας ευελιξία και μοναδικές δυνατότητες για ιδιώτες και επαγγελματίες.

αυτόματο και χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων

Αυτοκίνητο με χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων;

Ήρθε η ώρα για το επόμενό σας αυτοκίνητο. Έχετε σκεφτεί αν θέλετε να έχει χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων; Αναλύουμε τις διάφορές και σας βοηθάμε να διαλέξετε.



Η δύναμη της συνήθειας


Αν και τα τελευταία χρόνια, η αύξηση χρήσης των αυτόματων κιβωτίων είναι έντονη, στην Ελλάδα ακόμα προτιμούμε τα χειροκίνητα. Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά ο κυρίαρχος είναι η συνήθεια. Οι περισσότεροι μάθαμε να οδηγούμε σε χειροκίνητα αυτοκίνητα, οπότε γι’ αυτό και τα επιλέγουμε κατά κόρον. Πλέον όμως, τα αυτόματα κιβώτια έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ τεχνολογικά και σίγουρα σε κάποιους είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην καθημερινότητά τους. Στο instacar θα βρείτε αυτοκίνητα αυτόματα αλλά και χειροκίνητα, καθώς θέλουμε να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στατιστικά στοιχεία παγκόσμιας χρήσης. Συγκεκριμένα, το 2010, το 55% της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, αποτελούνταν από χειροκίνητα οχήματα, με το υπόλοιπο 45% να μοιράζεται στις διάφορες κατηγορίες των αυτόματων κιβωτίων. Το 2017, τα χειροκίνητα βρίσκονταν στο 43% και οι προβλέψεις αναφέρουν πως το 2025, το ποσοστό των χειροκίνητων θα πέσει στο 40%.



Χειροκίνητο κιβώτιο

χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων


Τα περισσότερα αυτοκίνητα διαθέτουν χειροκίνητα κιβώτια. Η πλειοψηφία αυτών έχουν 5 ή 6 σχέσεις και ελάχιστα -μιλάμε για δυο-τρία οχήματα- διαθέτουν 7 σχέσεων. Η κατασκευή τους αλλά και ο τρόπος λειτουργίας τους είναι αρκετά απλός, οπότε αυτό συμβάλει στην αξιοπιστία σε βάθος χρόνου. Με ένα χειροκίνητο αυτοκίνητο, η αλήθεια είναι πως «δένεστε» περισσότερο και οδηγικά αλλά και συναισθηματικά, έστω στο υποσυνείδητο, όπως έχουν αναφέρει μελέτες, λόγω της πραγματικής συνεχόμενης επαφής σας με τον επιλογέα. Οι ιδιαίτερα καλοί οδηγοί, νιώθουν πως ελέγχουν καλύτερα ένα αυτοκίνητο με χειροκίνητο κιβώτιο. Θα λέγαμε πως αυτοκίνητα με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, πρέπει να διαλέγουν όσοι γράφουν λίγα χιλιόμετρα μέσα στον χρόνο, ας πούμε περίπου 7.000-15.000km, τα οποία μάλιστα κάνουν κυρίως σε ανοιχτούς ή επαρχιακούς δρόμους. Αν γνωρίζετε να οδηγείτε με οικονομικό τρόπο το αυτοκίνητό σας, με το χειροκίνητο κιβώτιο, μπορείτε πιο εύκολα να πιάσετε ελαφρώς πιο χαμηλή αναλογία κατανάλωσης καυσίμου από ένα αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο. Οι διαφορές δεν είναι τεράστιες, έχουν όμως ενδιαφέρον σε βάθος χρόνου.
 

Αυτόματο κιβώτιο

αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων


Ευτυχώς πλέον τα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων, δεν έχουν καμία σχέση με τα παλιά, αργά και προβληματικά κιβώτια του παρελθόντος. Τα τελευταίας τεχνολογίας κιβώτια, έχουν 6 έως 9 σχέσεις με κάποια να έχουν ακόμα και 10. Η πλειοψηφία βρίσκεται στα 6 με 7. Τα ακριβά σπορ κιβώτια, αλλάζουν σχέσεις σε ελάχιστα δέκατα του δευτερολέπτου, χρόνοι που τείνουν να φτάσουν και σε απλά καθημερινά αυτοκίνητα. Οι τεχνολογίες αυτές κάποτε, βρίσκονταν μόνο σε πανάκριβα οχήματα, απλησίαστα για το ευρύ κοινό. Σίγουρα, το κύριο προσόν των αυτόματων κιβωτίων, είναι η άνεση και η ευκολία. Κυρίως, όταν μιλάμε για καθημερινή και έντονη χρήση σε αστικό περιβάλλον, άρα μπόλικο σταμάτα-ξεκίνα. Σε αντίθεση με τα χειροκίνητα, λόγω των περισσότερων σχέσεων αλλά και των περισσότερων μηχανικών αλλά και ηλεκτρονικών μερών, είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, αν και η τάση αυτή έχει μειωθεί αρκετά. Βέβαια, όσοι διαθέτουν ένα instacar όχημα, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα σε σχέση με κόστη επισκευής κλπ, καθώς το ευέλικτο leasing χωρίς προκαταβολή και χωρίς δεσμεύσεις, τους απαλλάσσει από οποιοδήποτε έξοδο. Αν πραγματοποιείτε πολλά χιλιόμετρα μέσα στον χρόνο (πάνω από 15.000) και κυρίως εντός πόλης, θα λέγαμε ότι ένα αυτόματο αυτοκίνητο, είναι για εσάς, μονόδρομος. Και πάλι βέβαια, μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα χειροκίνητο instacar και αν στη συνέχεια θέλετε αυτόματο, απλά το επιστρέφετε και παραλαμβάνετε το αυτόματο της επιλογής σας. Παράλληλα, η προχωρημένη τεχνολογία που έχουν τα σύγχρονα αυτόματα κιβώτια, βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του κινητήρα σας και σας βοηθά να κάνετε οικονομία χωρίς προσπάθεια.

 

Χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο, μπορείτε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας και πρόκειται να διευκολύνει την καθημερινότητά σας. Τα αυτόματα είναι πιο άνετα και οικονομικά στην κατανάλωση, καθώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει και η λειτουργία τους βελτιώνεται διαρκώς.  Ωστόσο, το ίδιο ισχύει και για τα χειροκίνητα κιβώτια, τα οποία είναι πιο "engaging" για τον οδηγό και λίγο πιο ανθεκτικά σε βάθος χρόνου, εάν βέβαια γίνεται σωστή χρήση και συντήρηση. Η επιλογή είναι 100% δική σας. 

 


 

 

Τελευταίαάρθρα.