Instablog.

To Instacar διαφέρει από τις παραδοσιακές εταιρίες leasing αυτοκινήτων προσφέροντας ευελιξία και μοναδικές δυνατότητες για ιδιώτες και επαγγελματίες.

Ασφαλή Οδήγηση σε Χιόνι

10+2 Tips για Ασφαλή Οδήγηση σε Χιόνι

Μπορεί στην Ελλάδα να κατέχουμε καλά το τρίπτυχο “καλοκαίρι-ήλιος-θάλασσα”, ωστόσο, η αλήθεια είναι πως οι σχέσεις μας με το χιόνι δεν είναι εξίσου εγκάρδιες. Και όχι πάντα κατ’ επιλογή. Οι καιρικές συνθήκες, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τουλάχιστον, σπάνια μας επιτρέπουν να δούμε μια “άσπρη μέρα”. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όταν και εφόσον αυτό συμβεί, καλό θα είναι εσύ και το αυτοκίνητό σου να είστε σε ετοιμότητα για να βγείτε κι οι δύο ασπροπρόσωποι από την οδηγική εμπειρία στο χιόνι. Δες, λοιπόν, τα tips, που συγκέντρωσε η ομάδα του instacar για ασφαλή οδήγηση σε χιόνι και θα σου δώσουν τις γνώσεις και την αυτοπεποίθηση για να κινηθείς σε χιονισμένα ή παγωμένα οδοστρώματα με πλήρη ασφάλεια.

 

1. Ασφαλή οδήγηση σε χιόνι - σωστή προετοιμασία 

Πριν να επιχειρήσεις την εξόρμηση σου στους ήδη ή soon-to-be χιονισμένους δρόμους, θα πρέπει να έχεις προετοιμαστεί καταλλήλως, ώστε να είσαι σε ετοιμότητα για οτιδήποτε ενδέχεται να αντιμετώπισεις. Η προετοιμασία αυτή ξεκινά με την κατάσταση του οχήματος σου. Καλό θα είναι να μη ξεκινήσεις τη μετακίνηση σου αν η απάντηση στις παρακάτω ερωτήσεις δεν είναι καταφατική:

  • Έχεις ελέγξει τη μπαταρία σου; Οι μπαταρίες των αυτοκινήτων υπερλειτουργούν, ώστε να ανταπεξέλθουν τα οχήματα στις ιδιαίτερες αυτές καιρικές συνθήκες. Αν η δική σου είναι παλιά ή σχεδόν άδεια, το πιθανότερο είναι πως δε θα τα βγάλει πέρα μέχρι το τέλος της διαδρομής.

 

  • Έχεις αρκετό αντιψυκτικό υγρό; Τσέκαρε τη στάθμη του αντίστοιχου δοχείου. Αν αυτή βρίσκεται κάτω από την ένδειξη min, θα πρέπει να προσθέσεις υγρό μέχρι το σημείο που έχει ορίσει ο κατασκευαστής. 

 

  • Οι υαλοκαθαριστήρες σου είναι σε καλή κατάσταση; Οι φθαρμένοι υαλοκαθαρίστηρες σίγουρα θα τα βρουν σκούρα σε συνθήκες χιονόπτωσης. Θυμήσου ακόμα πως καλό είναι να έχεις απενεργοποιήσει τους αυτόματους διακόπτες υαλοκαθαριστήρων πριν ξεκινήσεις την πορεία σου.

 

  • Σε τι κατάσταση είναι τα ελαστικά σου; Αν είναι σημαντικό να ελέγξεις τους υαλοκαθαριστήρες, ο έλεγχος των ελαστικών είναι απολύτως αναγκαίος. Τα φθαρμένα ελαστικά είναι επικίνδυνα γενικότερα, πόσο μάλλον κατά την οδήγηση σε χιόνι. Μπορείς πάντα να προμηθευτείς χιονολάστιχα για τους χειμερινούς μήνες, τα οποία αντιμετωπίζουν, σε μεγάλο βαθμό, την ολισθηρότητα του δρόμου. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζεις πως τα ελαστικά αυτά δεν ενδείκνυνται για την περίοδο του καλοκαιριού και τις αντίστοιχες θερμοκρασίες. 

 

  • Έχεις καύσιμα στο αμάξι σου; Τσέκαρε ότι το ρεζερβουάρ είναι γεμάτο τουλάχιστον μέχρι τη μέση. Σίγουρα δε θέλεις να ξεμείνεις κάτω από τέτοιες συνθήκες, ούτε να παγώσουν τα καύσιμα μέσα στο ρεζερβουάρ σου. 

 

  • Έχεις αφαιρέσει το χιόνι πάνω από το αμάξι σου; Πέρα από τα παράθυρα και το παρμπρίζ, θα πρέπει απαραιτήτως να αφαιρέσεις και το χιόνι που ενδεχομένως βρίσκεται στην οροφή καθώς αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο τόσο για εσένα όσο και για τους γύρω σου, αν ξεκολλήσει απότομα και εκτοξευτεί από το σημείο αυτό. Αν υπάρχει πάγος πάνω στο αυτοκίνητο, χρησιμοποίησε αντιψυκτικό ή χλιαρό νερό. Ποτέ, όμως, μην επιχειρήσεις να τον αποσπάσεις με ζεστό νερό!

 

Αν, λοιπόν, έχεις δώσει καταφατική απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, προμηθεύσου τα απαραίτητα και ξεκίνα τη μετακίνηση σου. Πάρε αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες, έξτρα καθαριστικό υγρό για το παρμπρίζ και αντιψυκτικό υγρό, γάντια, φακό και μια κουβέρτα σε περίπτωση που χρειαστεί να τσεκάρεις κάτι στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου καθώς και μια ξύστρα για τον πάγο.

2. Ξεκίνα με το σωστό τρόπο

Καταρχάς, άναψε οπωσδήποτε τα φώτα πορείας, ώστε το όχημα να είναι ορατό από τους άλλους οδηγούς ή τα φώτα ομίχλης, αν η χιονόπτωση είναι έντονη. Στη συνέχεια, αν η κλίση του επιπέδου όπου βρίσκεται το αυτοκίνητο παρκαρισμένο το επιτρέπει, ξεκίνα με μεγαλύτερη ταχύτητα, με δευτέρα. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφύγεις το έντονο σπινιάρισμα των τροχών. 

Ασφαλή Οδήγηση σε Χιόνι

3. Πορεύσου με ασφάλεια

Το Α και το Ω της ασφαλούς οδήγησης στο χιόνι ή στον πάγο είναι να οδηγείς αργά (με πολύ μικρότερη ταχύτητα σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια καθώς αυτά αφορούν ομαλές καιρικές συνθήκες) και να κρατάς όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις από προπορευόμενα οχήματα. Οι κανόνες αυτοί σου δίνουν το χρόνο να αντιδράσεις έγκαιρα σε οτιδήποτε μπορεί να συμβεί σε ένα ολισθηρό οδόστρωμα, τόσο σε εσένα όσο και στα γύρω οχήματα. Απόφυγε πάση θυσία τις απότομες κινήσεις με το τιμόνι και γενικότερα, τους απότομους χειρισμούς του αυτοκινήτου. Απότομες επιταχύνσεις ή απότομα φρεναρίσματα κατατάσσονται στα “absolutely don’t” κατά την οδήγηση σε χιόνι ή πάγο.

Σε γενικές γραμμές, καλό θα είναι να αλλάζεις ταχύτητες όσο το δυνατόν λιγότερο και αν μπορείς να μην ακινητοποιείς το όχημα καθώς θα είναι δύσκολο να το ξαναξεκινήσεις. Προτίμησε να κινηθείς, πχ., με πολύ μικρή ταχύτητα εντοπίζοντας ένα κόκκινο φανάρι ώστε αν γίνει πράσινο να συνεχίσεις την πορεία σου, παρά να διατηρήσεις την ταχύτητα σου και να σταματήσεις στο φωτεινό σηματοδότη. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσεις στα πιο επισφαλή σημεία, όπως είναι οι γέφυρες και οι υπόγειες διαβάσεις, όπου συνήθως το οδόστρωμα είναι πιο ολισθηρό και επικίνδυνο. Τέλος, μην επιχειρήσεις επουδενί να καθαρίσεις το παρμπρίζ με τα πιτσιλιστήρια. Το μόνο που θα επιτύχεις θα είναι ένα εντελώς παγωμένο παρμπρίζ.

 

Extra Tip: Μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι έξτρα ασφάλεια, στο χιόνι όμως καλό θα είναι να αποχωριστείς το σύστημα ESP του αυτοκινήτου σου.

4. Κι αν χρειαστεί να φρενάρεις απότομα;

Δεν πατάς ποτέ το φρένο, όσο κι αν το ένστικτο σου σού λέει να κάνεις ακριβώς αυτό. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κάνεις το όχημα να στροβιλίζεται ανεξέλεγχτο. Αντίθετα, θα πρέπει να κατεβάσεις ταχύτητα νωρίτερα από το κανονικό αφήνωντας ήπια το συμπλέκτη και να πατήσεις πολύ μαλακά το φρένο. 

5. Έχασες τον έλεγχο στη στροφή; Δες τι θα κάνεις!

Η αντίδραση σου θα πρέπει να είναι η εξής: αφήνεις το γκάζι και τσεκάρεις ότι το τιμόνι είναι στραμμένο προς την κατεύθυνση που επιθυμείς. Αν το όχημα αρχίσει να εκτρέπεται, θα πρέπει να στρίψεις το τιμόνι προς την κατεύθυνση που ολισθαίνει το πίσω μέρος του οχήματος. Σίγουρα η πρώτη σου σκέψη είναι να πατήσεις απότομα το φρένο. Μην το κάνεις! Προσπάθησε να ελέγξεις τον πανικό σου και κράτησε όσο πιο σταθερά μπορείς το τιμόνι. 

6. Μεγάλη ανηφόρα μπροστά; Μην πανικοβάλλεσαι!

Αλλά παράλληλα, μην αυξήσεις απότομα και την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου. Πάρε, όσο το δυνατόν νωρίτερα, φόρα και διατήρησε την ταχύτητα αυτή μέχρι το τέλος της ανηφόρας. 

7. Εντόπισες μαύρο πάγο στο δρόμο;

Και φυσικά τον εντόπισες τελευταία στιγμή… Δεν πρόκειται παρά για ένα λεπτό στρώμα υγρασίας το οποίο έχει παγώσει και το οποίο είναι σε θέση να εκτρέψει το όχημα σου από την πορεία του προτού το καταλάβεις. Όποτε και να το εντοπίσεις, λοιπόν, ελάττωσε όσο το δυνατόν περισσότερο την ταχύτητα σου χωρίς να φρενάρεις και φρόντισε να κρατήσεις το τιμόνι εντελώς σταθερό. 

Ασφαλή Οδήγηση σε Χιόνι

8. Όταν ζορίζουν τα πράγματα, πρέπει να βάλεις αλυσίδες

Πρωτίστως, κάνε μία δοκιμή τοποθέτησης των αλυσίδων, ώστε να είσαι προετοιμασμένος. Μη δοκιμάσεις να βάλεις αλυσίδες για πρώτη φορά στη μέση ενός χιονισμένου δρόμου όπου ενδεχομένως, επικρατεί πανικός. Το πιθανότερο είναι πως θα αποτύχεις. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι πως οι αλυσίδες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς του οχήματος: αν έχει εμπρός κίνηση, στους δύο μπροστινούς, αν είναι πισωκίνητο στους δύο πίσω και αν έχει τετρακίνηση και παρόλα αυτά χρειαστείς αλυσίδες, θα πρέπει να προτιμήσεις τους δύο μπροστινούς επίσης. Αφού τις τοποθετήσεις και ξεκινήσεις την πορεία σου, έχε στο μυαλό σου πως πρέπει να σταματάς ανά τακτά διαστήματα για να τις ξανατεντώνεις καθώς και πως η μέγιστη ταχύτητα ενός αυτοκινήτου που κινείται με αλυσίδες δεν πρέπει να ξεπερνά ποτέ τα 50km/h.

 

Extra tip: Προσθιοκίνητα, πισωκίνητα, τετρακίνητα, στο instacar μπορείς να πάρεις με leasing, εύκολα, γρήγορα και χωρίς προκαταβολή, όποιο τύπο οχήματος επιθυμείς. Αναρωτιέσαι ποια μοντέλα είναι top για extreme συνθήκες, όπως είναι το χιόνι; Μια ερώτηση στην ομάδα του instacar, θα σου λύσει κάθε απορία!

9. Αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες; 

Αναρωτιέσαι τι από τα δύο πρέπει να επιλέξεις; Οι πατροπαράδοτες αλυσίδες έχουν στα υπέρ τους την αποτελεσματικότητα και το χαμηλό κόστος. Από την άλλη πλευρά, όμως, αποτελούν “το φόβο και τον τρόμο” κάποιων οδηγών ως προς την τοποθέτηση τους ενώ προκαλούν φθορές στα ελαστικά. Οι καινοτόμες χιονοκουβέρτες καλύπτουν χιόνι και πάγο, δε φθείρουν τα λάστιχα και τοποθετούνται ιδιαίτερα εύκολα. Ωστόσο, είναι ακριβότερες και αν χρησιμοποιηθούν σε καθαρό δρόμο, κινδυνεύουν να σκιστούν. 

10. Κόλλησες στο χιόνι; Άκου πώς θα ξεκολλήσεις!

Σε πρώτη φάση, άφησε το πόδι σου από το γκάζι. Όσο περισσότερο το πατάς, τόσο πιο βαθιά θα βυθίζεται το αμάξι. Προσπάθησε με μικρή ταχύτητα να κινείς απαλά το όχημα μπρος-πίσω ώσπου να ξεκολλήσει. Αν δεις ότι αυτό δεν πετυχαίνει, ζήτα τη βοήθεια…του κοινού! Βρες κάποιον καλοθελητή γύρω σου που θα σε βοηθήσει να σπρώξεις. 

 extra tip για τη στιγμή που θα φτάσεις στον προορισμό σου.

  • Σήκωσε τους υαλοκαθαριστήρες σου. Όχι σε ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά γιατί αν παγώσουν, πολύ δύσκολα θα τους ξεπαγώσεις!


 

Η οδήγηση σε χιόνι ή πάγο είναι απαιτητική και συχνά επικίνδυνη. Απόφυγε, λοιπόν, τις περιττές και άσκοπες μετακινήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θυμήσου ότι ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες και κρατώντας αδιάσπαστη την προσοχή σου, θα φτάσεις στον προορισμό σου με απόλυτη ασφάλεια. Ρίξε μία ματιά και σε αυτό το άρθρο, που ετοίμασε η ομάδα του instacar, για ασφαλή οδήγηση στη βροχή, ώστε να είσαι έτοιμος για παν ενδεχόμενο. 



 

Τελευταίαάρθρα.