Instablog.

To Instacar διαφέρει από τις παραδοσιακές εταιρίες leasing αυτοκινήτων προσφέροντας ευελιξία και μοναδικές δυνατότητες για ιδιώτες και επαγγελματίες.

οικονομική οδήγηση

Συμβουλές για οικονομική οδήγηση

Θετικό πρόσημο
Κάποιες φορές, η μόδα μπορεί να προσφέρει θετικά αποτελέσματα στην ζωή μας. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνονται οι άνθρωποι που έχουν βάλει το τρέξιμο στη ζωή τους. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο σύνολο, βρίσκονται και άνθρωποι που το κάνουν για λόγους lifestyle και αυτοπροβολής στα social media. Όμως, ακόμα και έτσι, το πρόσημο είναι θετικό αφού δημιουργείται motivation σε περισσότερους ανθρώπους να ενταχθούν σε έναν healthy τρόπο ζωής. Της ίδιας λογικής λοιπόν, είναι και η οικονομική οδήγηση ή αλλιώς, eco driving. Κάποτε για ένα αυτοκίνητο ρωτούσες «πόση τελική έχει», τώρα πλέον, ρωτάς «πόσο καίει».  To #instateam συγκέντρωσε τις απαραίτητες συμβουλές για οικονομική οδήγηση.

Πέφτουν οι ρυθμοί
Με τις τιμές καυσίμων να βρίσκονται στη χώρα μας σε υψηλά επίπεδα, η κατανάλωση είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιλογή του αυτοκινήτου που θα κάνει κάποιος. Στο instacar όμως, θα βρείτε σίγουρα το αυτοκίνητο που καλύπτει τις ανάγκες σας, αφού ο στόλος μας είναι εξοπλισμένος με μικρά, μεσαία και μεγάλα αυτοκίνητα, με κινητήρες είτε βενζίνης είτε diesel. Στην περίπτωση του οικονομικού τρόπου οδήγησης λοιπόν, έχουμε μία win-win κατάσταση καθώς εκτός του ότι υπάρχει πραγματικό όφελος στο πορτοφόλι του οδηγού, κερδίζουμε και μία καλύτερη ποιότητα ζωής σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον. Η διαδικασία μέτρησης ρύπων και κατανάλωσης, ήταν σχετικά πλασματική μέχρι πρόσφατα, οπότε, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα δεδομένα της δεκαετίας του ’90 με τα σημερινά. Σε γενικές γραμμές όμως, η μέση κατανάλωση των επιβατικών αυτοκινήτων έχει πέσει περίπου στο μισό από το 1995. Ο στόχος είναι να πέσει από τα σημερινά δεδομένα, ακόμα 50% έως το 2030, μιας και η τεχνολογία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. You get the picture.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να συμβάλετε στην μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων αλλά και στη μείωση των εξόδων σας; Εφαρμόστε τα παρακάτω tips και μας ευχαριστείτε αργότερα. :)


Ιδανικές στροφές λειτουργίας


Ο κάθε κινητήρας έχει το δικό του φάσμα στροφών ανά λεπτό που αποδίδει τη ροπή του. Ξεπερνώντας το, απλά ξοδεύετε περισσότερο καύσιμο χωρίς να κερδίζετε κάτι σε έργο. Το κόλπο εδώ είναι να αλλάζετε σχέσεις στο κιβώτιο μεταξύ 2.000 και 2.500rpm, φτάνοντας ως εκεί σταδιακά και όχι με μεγάλη βύθιση στο γκάζι. Απότομες και συνεχείς αυξομειώσεις στο πεντάλ του γκαζιού, οδηγούν σε αύξηση της κατανάλωσης. Το τελευταίο να το έχετε πάντοτε στην άκρη του μυαλού σας.

Σωστή χρήση κλιματισμού


Δεν χρειάζεται να βάζεις τον κλιματισμό σου στους 17 βαθμούς Κελσίου. Και προς Θεού, μην έχεις τον κλιματισμό στο On και τα παράθυρα ανοιχτά. Αφενός ο κλιματισμός δεν θα πιάσει ποτέ τον στόχο που του έχεις θέσει, αφετέρου τα ανοιχτά παράθυρα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αεροδυναμική αντίσταση του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης. Για να καταλάβεις, μέχρι και οι καθρέπτες επηρεάζουν αλλά οκ, αυτούς δεν μπορούμε να τους αφαιρέσουμε.



Ιδανικό καύσιμο


Μην επιλέγεις το φθηνότερο πρατήριο καυσίμων αλλά το πιο σωστό. Ευτυχώς οι έλεγχοι έχουν γίνει ιδιαίτερα αυστηροί αλλά παράλληλα, επιλέγοντας ένα συγκεκριμένο πρατήριο, αποκτάς εικόνα για την κατανάλωση και την απόδοση του αυτοκινήτου σου. Εφόσον έχεις καταλήξει ποιο πρατήριο θα επισκέπτεσαι, μην φοβηθείς να δοκιμάσεις τα ακριβότερα καύσιμα της εταιρείας. Τα καλύτερα συστατικά, οδηγούν σε καλύτερη λειτουργία του κινητήρα άρα έχεις μία επιπλέον βοήθεια να πιάσεις την ιδανική μέση κατανάλωση.
 

Σωστή σχέση στο κιβώτιο


Αρκετοί κάνουν λάθος και επιλέγουν «νεκρά» στην κατηφόρα. Αφήνοντας τον κινητήρα να λειτουργεί στο ρελαντί, καταναλώνετε καύσιμο. Το σωστό στην κατηφόρα είναι να επιλέγετε την κατάλληλη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Σκεφτείτε απλά: πατάτε γκάζι, καίτε καύσιμο. Κινητήρας στο ρελαντί, καίει καύσιμο. Κινητήρας με επιλεγμένη ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων με το αυτοκίνητο να ρολάρει, δεν καίτε καύσιμο. Επίσης, μην φοβάστε να έχετε «μεγάλη» σχέση ενώ κινείστε με χαμηλή ταχύτητα. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε επιλέξει 4η για παράδειγμα, πως πρέπει να τρέχουμε. Να θυμάστε να κυμαίνονται οι στροφές λειτουργίας του κινητήρα περίπου στις 2.000rpm. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση τίθεται και θέμα ασφάλειας, καθώς με "νεκρά" στην κατηφόρα το αυτοκίνητο μοιάζει σαν "πλοίο χωρίς καπετάνιο". 



Σωστή συντήρηση του οχήματος


Εδώ δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι, απλώς να γνωρίζετε πως, ο άρτια συντηρημένος κινητήρας, αποδίδει και καταναλώνει σωστά. Εδώ αναλαμβάνουμε εμείς, αφού με το instacar, το αυτοκίνητό σας θα είναι πάντοτε σωστά συντηρημένο σε κάθε του τομέα.
 

Οικονομική οδήγηση στο ταξίδι 


Προσπαθήστε να πιάσετε έναν ρυθμό, τηρώντας τα όρια ταχύτητας του εκάστοτε οδικού άξονα. Το μυστικό εδώ είναι να μελετάτε τον δρόμο που βρίσκεται μπροστά σας αλλά και τις συνθήκες. Αν παρατηρείτε πως, στο βάθος ο δρόμος δείχνει να ανηφορίζει, φροντίστε από πριν να αυξήσετε ελαφρώς την ταχύτητά σας ώστε στο τέλος της ανηφόρας να μην χρειαστεί να πατήσετε περισσότερο το πεντάλ του γκαζιού. Όσο περισσότερο βυθίζετε το γκάζι, τόσο περισσότερο αυξάνετε την κατανάλωση. Αυτό είναι και το προτέρημα το ανθρώπου έναντι του cruise control. Ο άνθρωπος παρατηρεί τον δρόμο μπροστά του και μπορεί να δράσει πριν.

Κλείνοντας, έχουν υπάρξει περιπτώσεις που οδηγοί χρησιμοποιούσαν αρκετά λάθος το αυτοκίνητό τους και ακολουθώντας σωστές συμβουλές σχετικά με την οικονομική οδήγηση, κατάφεραν να ρίξουν αρκετά τη μέση κατανάλωση του οχήματός τους. Το κέρδος; Περίπου ένας μισθός. True story!

οικονομική οδήγηση

Τελευταίαάρθρα.