Instablog.

To Instacar διαφέρει από τις παραδοσιακές εταιρίες leasing αυτοκινήτων προσφέροντας ευελιξία και μοναδικές δυνατότητες για ιδιώτες και επαγγελματίες.

ταξίδι με παιδιά στο αυτοκίνητο

Ταξίδι με παιδιά στο αυτοκίνητο - Τι να προσέξεις

ansamothrakis

Σχεδιάζεις το επόμενο ταξίδι με το αυτοκίνητο και σε αγχώνει η ύπαρξη των παιδιών στα πίσω καθίσματα; Τι να πάρεις μαζί σου, πώς θα τα απασχολήσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πότε και πού θα κάνετε στάση, τι να κάνεις εάν διαμαρτύρονται είναι μερικές από τις ανησυχίες σου. Μην πανικοβάλλεσαι! Η ομάδα του instacar φρόντισε για σένα και συγκέντρωσε μερικές συμβουλές για να μετατρέψεις το ταξίδι με παιδιά στο αυτοκίνητο μία αξέχαστη εμπειρία, τόσο για εσένα, όσο και για τους μικρούς μας φίλους. Πάμε να τις δούμε αναλυτικότερα! 

 

Σωστή συντήρηση και έλεγχος αυτοκινήτου

 

συντήρηση και έλεγχος αυτοκινήτου

 

Πριν κάνεις το οτιδήποτε, θα πρέπει να βεβαιωθείς πως το αυτοκίνητο είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και απολύτως λειτουργικό. Σε συμβουλεύουμε να επισκεφθείς ένα εξειδικευμένο συνεργείο, το οποίο θα προβεί σε εξονυχιστικό έλεγχο του αυτοκινήτου σου. Φυσικά, εάν παρατηρηθεί κάποια βλάβη ή φθορά, θα πρέπει να επισκευαστεί εγκαίρως, ώστε να πραγματοποιηθεί το ταξίδι με απόλυτη ασφάλεια. 

 

Φρόντισε να επισημάνεις στο προσωπικό,  ότι πρόκειται να ταξιδέψεις, για να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στη διαδικασία ελέγχου. Μην ξεχάσεις να ελέγξεις την πίεση των ελαστικών και να γεμίσεις το ντεπόζιτο από πρατήριο που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι για την ποιότητα του καυσίμου. Κακή ποιότητα καυσίμου μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία ή βλάβη στο αυτοκίνητο, κάτι το οποίο δεν θέλεις, ενώ ταξιδεύεις για να κάνεις τις διακοπές σου. “Better safe than sorry”. Βέβαια, με το instacar δε χρειάζεται να ανησυχείς για τη συντήρηση του αυτοκινήτου σου, καθώς την αναλαμβάνουμε εμείς, σου παρέχουμε αυτοκίνητο αντικατάστασης, εάν χρειαστεί, και δεν πληρώνεις έξτρα χρήματα, αφού περιλαμβάνεται στο μηνιαίο μίσθωμα/συμβόλαιο, το οποίο μπορείς να διακόψεις όποτε θες χωρίς επιπλέον χρέωση.


 

Παιδικά καθίσματα 

 

παιδικό κάθισμα

 

Βεβαιώσου ότι τα παιδικά καθίσματα που χρησιμοποιείς είναι τα κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών, φέρουν πιστοποίηση και είναι σωστά τοποθετημένα. Αυτό ισχύει γενικά και όχι μόνο στην περίπτωση του ταξιδιού. Τα παιδικά καθίσματα, θα πρέπει πάντα να είναι ορθά τοποθετημένα και να ελέγχονται συχνά. Οι κατηγορίες των παιδικών καθισμάτων ποικίλουν και είναι ανάλογες με την ηλικία και το βάρος του παιδιού. Συμβουλέψου έναν ειδικό, προμηθεύσου ένα (ή όσα χρειάζεσαι) καλής ποιότητας και ζήτα να στο τοποθετήσει ο ίδιος και να σου δείξει αναλυτικά τη διαδικασία. 


 

Παιδική ηλιοπροστασία στα πίσω παράθυρα

 

Τοποθέτησε ηλιοπροστασίες στα πίσω παράθυρα για να προστατεύσεις τα παιδιά από τον ήλιο. Αυτές, καλό θα είναι να είναι τοποθετημένες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες και ο κίνδυνος, που ενέχει η έκθεση στον ήλιο, μεγαλύτερος. Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε πως καλό θα ήταν να ανοίγεις ανά διαστήματα τα παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. 


 

Παιδική ασφάλεια στις πίσω πόρτες 



παιδική ασφάλεια στις πίσω πόρτες

 

Ένα χαρακτηριστικό, που το έχουν όλα τα αυτοκίνητα στις πίσω πόρτες και θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο, όταν υπάρχουν παιδιά στις πίσω θέσεις. Για όσους δεν ξέρουν, πρόκειται για μία ασφάλεια, η οποία δεν επιτρέπει να ανοίγει η πόρτα από μέσα, αλλά μόνο απ’ έξω. Να προσθέσουμε ότι αντίστοιχη ρύθμιση υπάρχει και για τα ηλεκτρικά παράθυρα, συνήθως στην πόρτα του οδηγού, όπου βρίσκονται όλοι οι διακόπτες διαχείρισης των παραθύρων και των καθρεφτών. Ουσιαστικά, πατώντας το αντίστοιχο κουμπί, η λειτουργία των ηλεκτρικών παραθύρων γίνεται μόνο από τους “κεντρικούς” διακόπτες στην πόρτα του οδηγού. 


 

Σωστή τοποθέτηση αποσκευών 

 

αποσκευές στο πορτ-μπαγκάζ

 

Μεγάλη προσοχή στην τοποθέτηση των αποσκευών. Θα πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένες, να μην εμποδίζουν την ορατότητα και σε καμία περίπτωση να μην ξεπερνάνε το ύψος των πίσω καθισμάτων ή της εταζέρας, καθώς σε περίπτωση σύγκρουσης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού. Εάν οι αποσκευές είναι αρκετές και δε χωράνε στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου, μπορείς να προμηθευτείς μία μπαγκαζιέρα οροφής. Με το instacar δε θα έχεις τέτοια προβλήματα, γιατί μπορείς να αλλάξεις το αυτοκίνητό σου εύκολα, γρήγορα και χωρίς έξτρα χρέωση με μία απλή ενημέρωση 30 ημέρες πριν, εάν δεις ότι αυτό που ήδη έχεις δε σας χωράει πλέον. 

 

Extra tip: απόφυγε να τοποθετήσεις αποσκευές στα πίσω καθίσματα, στον χώρο ανάμεσα στα πόδια και τα μπροστά καθίσματα κλπ. Κράτα μόνο τα απαραίτητα, στα οποία χρειάζεται να έχεις άμεση πρόσβαση. 

 


 

Οργάνωση του ταξιδιού 

 

οργάνωση ταξιδιού - χάρτης

 

Βασικό συστατικό για να πετύχει το ταξίδι με παιδιά στο αυτοκίνητο, είναι πρώτα απ’ όλα η οργάνωση. Αρχικά, σε συμβουλεύουμε να ενημερώσεις τα παιδιά κάποιες ημέρες πριν και να τους ζητήσεις να συμμετέχουν και αυτά στη διαδικασία (εάν το επιτρέπει η ηλικία τους). Κάνε μία συζήτηση μαζί τους και εξήγησέ τους πού θα πάτε και πόσο θα διαρκέσει το ταξίδι. Ζήτησέ τους να ετοιμάσουν ένα μικρό σακίδιο με αντικείμενα που θα χρειαστούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Εσύ φρόντισε να γνωρίζεις από πριν τον δρόμο που θα ακολουθήσετε, πού έχει χώρους για στάση και ανεφοδιασμό, τυχόν έργα που μπορεί να γίνονται στο οδικό δίκτυο και εξαιτίας αυτών χρειάζεται παράκαμψη. Επίσης, καθόρισε από πριν πότε θα αναχωρήσετε. Πολλοί γονείς επιλέγουν να ταξιδεύουν πρωινές ώρες (προσοχή: για να ταξιδέψεις νωρίς το πρωί θα πρέπει να φροντίσεις να έχεις ξεκουραστεί επαρκώς), ώστε τα παιδιά να συνεχίζουν τον ύπνο τους στο αυτοκίνητο κερδίζοντας έτσι κάποιες ώρες, όπου τα παιδιά δε χρειάζονται απασχόληση. Εμείς, σου συνιστούμε να πάρεις μία κουβέρτα ή ένα σεντόνι, ανάλογα την εποχή, ακόμη και ένα μικρό μαξιλάρι, και να τα αφήσεις στο πίσω κάθισμα ή να τα χρησιμοποιήσεις, εάν χρειαστεί. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά θα νιώσουν πιο οικείο τον χώρο του αυτοκινήτου και θα τα βοηθήσει να αντιληφθούν το ταξίδι ως κάτι πιο ευχάριστο. Επειδή όλα αυτά είναι αρκετά και ενδέχεται να ξεχάσεις κάτι, φτιάξε ένα “checklist”, για να μη σου ξεφύγει τίποτα. 

 

Extra tip: Μία καλή ιδέα είναι είναι να φορτώσεις τις αποσκευές το προηγούμενο βράδυ ή μερικές ώρες πριν το ταξίδι. Έτσι, θα έχεις περισσότερο χρόνο να ελέγξεις εάν ξέχασες κάτι αλλά και να αναχωρήσεις συντομότερα. 

 

Συχνές στάσεις  

 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είναι απαραίτητο να γίνονται κάποιες στάσεις για να βγούμε από το αυτοκίνητο, να κινηθούμε και να “ξεπιαστούμε”. Αυτές καλό θα είναι να γίνονται ανά δύο ώρες και σε σημεία όπου ενδείκνυνται, δηλαδή έχει θέσεις για στάθμευση, τουαλέτες και καταστήματα, όπου πουλάνε σνακ, νερά, αναψυκτικά, φαγητό, καφέ κλπ. Εκμεταλλεύσου τον χώρο και παίξε κάποιο παιχνίδι, που απαιτεί κίνηση, με τα παιδιά, πάντα βέβαια με ασφάλεια και εάν το επιτρέπει το σημείο. Αυτό θα κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον το ταξίδι και θα βοηθήσει τα παιδιά να ξεχαστούν. Φρόντισε να έχεις μαζί σου σνακς, νερό, χυμούς, χαρτομάντηλα, μωρομάντηλα και σακούλες, σε περίπτωση που τα παιδιά έχουν τάση για εμετό. Εάν είναι καλοκαίρι, μπορείς να πάρεις μαζί σου ένα φορητό ψυγειάκι για να αποθηκεύσεις τα τρόφιμα. 

 

Extra tip: Ρύθμισε τη θερμοκρασία του εσωτερικού ανάλογα με την εποχή. Δώσε ιδιαίτερη έμφαση τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές. Μην ξεχάσεις να έχεις συχνή οπτική επαφή με τα παιδιά στα πίσω καθίσματα. 


 

Απασχόληση των παιδιών

 

Η μεγαλύτερη πρόκληση στο ταξίδι οδικώς με παιδιά, πώς θα καταφέρεις να τα απασχολήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια, για να αποφύγεις παράπονα και γκρίνια; Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να είσαι ευρηματικός. Εμείς θα σου προτείνουμε μερικούς δημιουργικούς τρόπους και κάποια παιχνίδια ταξιδιού για παιδιά, ώστε να βελτιώσεις την εμπειρία, τόσο τη δική σου, όσο και των παιδιών. Αρχικά, μπορείς να σχεδιάσεις, σε συνεργασία με τα παιδιά, τη μουσική που θα ακούσετε στο αυτοκίνητο. Φρόντισε να μην περιλαμβάνει μόνο παιδικά τραγούδια, τα οποία θα επαναλαμβάνονται, για να μην κουράσουν τον οδηγό. Ένα δημιουργικό παιχνίδι είναι το παιχνίδι με το αλφάβητο. Ξεκίνα από την αρχή και όρισε κατηγορίες (π.χ ονόματα, αντικείμενα) και ο κάθε ένας θα λέει  μία ή και περισσότερες λέξεις για κάθε γράμμα. Στο τέλος, αυτός που θα βρει τις περισσότερες λέξεις, κερδίζει. 

 

Κατά την άποψή μας απόφυγε ηλεκτρονικά παιχνίδια και κινητές συσκευές, όπως επίσης και βιβλία ή παραμύθια, που θα διαβάσουν τα ίδια, καθώς μπορεί να τους προκαλέσουν ζαλάδα και δυσφορία. Προτίμησε να τους διαβάσεις εσύ ένα παραμύθι, εάν θελήσουν. Μπορείς, επίσης, να ετοιμάσεις έναν χάρτη με τη διαδρομή που θα διανύσετε και να ρωτάς που βρισκόσαστε ανά διαστήματα ή κάθε φορά που περνάτε από μία περιοχή, που έχει ενδιαφέρον, να τους δίνεις μερικές πληροφορίες. Φυσικά, τα παιχνίδια αυτά για ταξίδι με αυτοκίνητο ποικίλουν ανάλογα και την ηλικία των παιδιών. Μπορείς να κάνεις και μία έρευνα στο διαδίκτυο. Σίγουρα θα βρεις πολλές ιδέες για την απασχόληση του παιδιού στο αυτοκίνητο

 

Extra tip : Μπορείτε να μετρήσετε τα instacars, που θα πετύχετε στον δρόμο και να μαντέψετε τις μάρκες. Πιάνει πάντα! 

 

Το καλύτερο και σημαντικότερο προαπαιτούμενο για να κάνεις κάθε ταξίδι με παιδιά στο αυτοκίνητο μία ξεχωριστή εμπειρία, στο κρατήσαμε για το τέλος… Δεν είναι άλλο από την καλή διάθεση! Οπλίσου με υπομονή, οργάνωσε και προνόησε, όσα μπορείς να σκεφτείς για το ταξίδι σου και χαμογέλα! Καλό ταξίδι, λοιπόν, και προσοχή στον δρόμο! 

 

Τελευταίαάρθρα.