Instablog.

To Instacar διαφέρει από τις παραδοσιακές εταιρίες leasing αυτοκινήτων προσφέροντας ευελιξία και μοναδικές δυνατότητες για ιδιώτες και επαγγελματίες.

οδηγίες για ασφαλή οδήγηση στη βροχή

Οδηγίες για ασφαλή οδήγηση στη βροχή

dtogias

Είμαστε τυχεροί που ζούμε στην Ελλάδα, σε μία χώρα που επικρατεί καλοκαιρία και οι ηλιόλουστες ημέρες, κερδίζουν κατά κράτος τις βροχερές. Ένας από τους λόγους που συμβαίνουν όμως πολλά ατυχήματα τις ημέρες που βρέχει, είναι ακριβώς αυτός. Δεν είμαστε ένας οδηγικά μορφωμένος λαός, αφού οι συνθήκες είναι τις περισσότερες ημέρες οι ίδιες. Η ρουτίνα κάνει τους οδηγούς νωχελικούς και τελικά, η βροχή τρομάζει και πιάνει απροετοίμαστους τους περισσότερους.

Ακολουθούν διάφορα tips, που συγκέντρωσε η ομάδα του instacar, και καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας όταν πρόκειται να οδηγήσετε στη βροχή. Αναλογιστείτε ότι, εκτός από τις συνθήκες που δημιουργεί η βροχή, έχετε να αντιμετωπίσετε και την -συνήθως κακή- ποιότητα της ασφάλτου. 

Η επαφή μας με την άσφαλτο, προέρχεται από τα ελαστικά. Αυτά οφείλουμε να τα έχουμε σε καλή κατάσταση και να είμαστε βέβαιοι πως, η πίεση αέρα στα ελαστικά είναι η σωστή. Είναι πολύ σημαντικό το πέλμα του ελαστικού να εφάπτεται σωστά με το δρόμο.

Κάτι που σπάνια αναφέρεται, είναι το πόσο περισσότερο γλιστράνε εκείνα τα βαμμένα τμήματα της ασφάλτου, όπως οι διαβάσεις, οι διαχωριστικές λωρίδες κλπ. Αυτό το γνωρίζουν ιδιαίτερα οι μοτοσικλετιστές, όμως πρέπει οι οδηγοί των αυτοκινήτων να έχουμε πάντοτε στην άκρη του μυαλού μας ότι, πατώντας πάνω σε βρεγμένη διαχωριστική λωρίδα, η πρόσφυση είναι ιδιαίτερα μειωμένη.

Να διατηρείτε το παρμπρίζ αλλά και όλα τα υπόλοιπα τζάμια του αυτοκινήτου σας καθαρά. Περισσότερα από τα μισά οχήματα που κυκλοφορούν στις μεγαλουπόλεις, έχουν τα τζάμια τους βρώμικα και απεριποίητα. Πρέπει όταν βρέχει, να βλέπετε όσο καλύτερα γίνεται. Αναλογιστείτε πως, αν εσείς βλέπετε καλά, ενδεχομένως ο απέναντι να είναι ένας από εκείνους που δεν φροντίζει σωστά το αυτοκίνητό του, άρα κινδυνεύετε από αυτόν.

Φροντίστε το σύστημα κλιματισμού σας να μην είναι στη θέση της ανακύκλωσης, καθώς αυτό κάνει τα τζάμια να θαμπώνουν. Υπάρχει ειδική θέση για το ξεθάμπωμα των τζαμιών. Μην ντραπείτε να συμβουλευτείτε το manual του αυτοκινήτου σας. Είναι για την ασφάλειά σας.

Κρατείστε αποστάσεις ασφαλείας από τους μπροστινούς σας. Η απόσταση φρεναρίσματος υπό βροχή, μεγαλώνει δραματικά. Ενδεικτικά, τα 50m σε στεγνό οδόστρωμα, γίνονται τουλάχιστον 65m, όταν βρέχει.

Φανάρια και σήματα χρειάζονται περισσότερο την προσοχή μας. Όπως είπαμε και πριν, σκεφτείτε πως αν εσείς τα βλέπετε, πολύ πιθανό κάποιος άλλος οδηγός να μην τα δει on-time.

Όπου συναντάτε πολύ νερό, μην ορμάτε μέσα νομίζοντας ότι συμμετέχετε σε αγώνα rally. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι «λίμνες» κρύβουν από κάτω τους εκπλήξεις. Δεν θέλετε ούτε να στραβώσετε τη ζάντα σας, ούτε να σκίσετε το ελαστικό σας, ούτε να βρέξετε τον πεζό που περπατάει στο πεζοδρόμιο. Αν δεν μπορείτε να τα αποφύγετε, μην κάνετε ανούσιες κινήσεις την ώρα που ο τροχός/τροχοί σας, είναι μέσα στα νερά. Προσπαθήστε να έχετε τη χαμηλότερη δυνατή ταχύτητα.

Η υδρολίσθηση παραμονεύει σε κάθε σας μέτρο. Τι είναι ακριβώς; Με λίγα και απλά λόγια, αν το νερό που περνά ανάμεσα από την άσφαλτο και το ελαστικό, είναι πολύ, τότε δημιουργείται έντονη πίεση από το νερό προς το ελαστικό, έχοντας ως αποτέλεσμα να μην εφάπτεται το ελαστικό με το οδόστρωμα. Όταν αυτό συμβαίνει, το τιμόνι γίνεται στιγμιαία πιο ελαφρύ. Εκεί ακριβώς είναι που δεν πρέπει να αλλάξετε πορεία και να μην κάνετε απότομες κινήσεις.

Μην οδηγείτε  κοντά σε φορτηγά, καθώς το «σπρέι» νερού που βγαίνει από τα ελαστικά τους, είναι πολύ και σε όγκο αλλά και σε βρωμιά. Αποτέλεσμα; Εκτός από το λερωμένο τζάμι σας, λερώνονται και τα φωτιστικά σας σώματα, άρα μειώνεται η απόδοσή τους.

Συνοψίζοντας:

 

  • Φροντίστε να έχετε νερό με καθαριστικό στο δοχείο πλύσης των τζαμιών
  • Φροντίστε τα φωτιστικά σας σώματα να ανάβουν σωστά
  • Τσεκάρετε πως τα ελαστικά σας είναι σωστά φουσκωμένα
  • Οδηγείτε με χαμηλές ταχύτητες -όχι με υπερβολικά χαμηλές! Μέτρον άριστον…
  • Αποφεύγετε λιμνάζοντα νερά. Εγκυμονούν κινδύνους.

Αυτές τις συμβουλές συγκέντρωσε το instateam, σχετικά με την οδήγηση στη βροχή, που απαιτεί αυξημένη προσοχή και προνοητικότητα. Για περισσότερο υλικό γύρω από τα αυτοκίνητα, το ευέλικτο leasing, το micromobility και άλλα πολλά, τσεκάρετε το blog μας. Τώρα που μάθατε συμβουλές για ασφαλή οδήγηση στη βροχή, δείτε και το άρθρο μας για ασφαλή οδήγηση στο χιόνι, ώστε να είστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Τελευταίαάρθρα.